Mat, kök och hälsa

Att säga att maten är viktig för hälsan låter kanske lite banalt. Vem är inte medveten om det, även om alla inte riktigt bryr sig så mycket som de borde. Bra mat är tillagad av naturliga råvaror, utan en massa onödiga tillsatser. Visst kan det vara bekvämt att mikra färdigmat ibland, när man helt enkelt inte orkar stå där vid spisen och hålla på. Men det är ingenting som man ska göra till en vana, även om det är okej då och då (och en del färdigmat är, faktiskt, inte så tokig utan håller OK kvalitet, även om den då kostar lite mer). Men det behöver ju inte vara så värst krångligt att laga mat, utan snarare är det väl så att de enklare recepten ofta är de bästa.

Men hur ser det ut i köket?
Men vi här på Mys, Te & Hälsa tycker att mat kan vara mer än så. Hur ser det ut i köket, egentligen? Om det nu är naturliga råvaror som gäller när man lagar mat (och det är det!), och gärna också ekologiska sådana – borde inte det återspeglas i köket i övrigt? Ett mer ”naturligt” kök borde väl skapa en känsla som gör det roligare att laga mat, eller hur? Köksluckor i laminat kan väl vara fina, på sitt vis, men med köksluckor i riktigt trä, från exempelvis Mälarkök blir köket levande.

Det är ingen överdrift när vi säger just ”levande”. Köksluckor i trä förändrar sig nämligen under året, beroende på luftfuktighet. De krymper lite, eller ökar i storlek, vilket vi tycker är en rolig egenskap – köket får lite eget liv. Dessutom ändrar köksluckor i trä färg över tiden – mörka träslag ljusnar, ljusa mörknar, och det är fint, till skillnad då från vita köksluckor som snarare blir, tja, smutsgrå. Vilket knappast gör att köket känns levande…