Hälsoegenskaper i te

Te som hänger vackert i trädet
Te är verkligen en mirakelmedicin för den som har tålamodet att sätta sig in i de olika teerna och dess hälsoegenskaper. Beroende på vilket te som du föredrar kan du förvänta dig lite olika effekter. Är du en person som älskar svarta teer så kan du förvänta dig minst effekt och älskar du gröna teer så kan du förvänta dig mest effekt. Men det finns mängder med teer däremellan som har minst lika och inte lika mycket bra hälsoegenskaper som de gröna teerna.

Hundraårig kultur

Te förknippas ofta idag med engelska afternoon te men är så mycket mer och bär på en hundraårig historia med en hel del kultur kopplat till sig. På 300-talet använde kineserna teerna som läkemedel och har alltså en lång historia som läkande dryck. Idag förekommer teer både som nöjesdricka men fortfarande också som ren hälsokur. I mitten på 1500-talet öppnade Kina och Europa upp för handel och samtidigt kom teet över till oss.

De olika teerna

  • Grönt te, ett te som fått mycket uppmärksamhet i medier efter att forskning visade på dess positiva hälsoeffekter.
  • Kombucho, teet som slår alla trender just nu. Det är ett syrat te som innehåller samma goda bakterier som yoghurt och fil. Det här teet bör du hålla koll på om du har mycket problem med magen.
  • Svart te, görs på samma blad som det gröna teet men dricks inte alls i Kina.
  • Vitt te, tillverkas i Kina och Indien, darjeeling och ceylon är båda vita teer.
  • Rött te, ett av de mest populära teerna just nu. Roiboos är ett rött te och tillverkas i Sydafrika.
  • Örtte, yogite är en populär te sort som påminner många om julen, kanel, ingefära och nejlika är vanliga ingridienser i en yogiblandning.
  • Gult te, är ett ovanligt te som man inte ser så ofta då dess tillverkningsprocess är något komplicerad.