Hälsan kopplad till dina tänder

Mun med vita tänderAtt en god munhälsa är kopplad till dina goda hälsa är det inte många som känner till. Men faktum är att forskning har visat att sämre tandhälsa är direkt kopplad till hjärt- och kärlsjukdomar. Vad detta beror på kan vara lite svårare att förstå, men allt vissa har kopplat det till att de bakterier du har i munnen går ut i blodet. Har du problem med tandlossning så kan det vara en god idé att hålla koll på din hälsa och ditt mående då de med exempelvis tandlossning har 20 % ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

God relation till din tandläkarmottagning

Om det så är att ha kontakt med din tandläkarmottagning i Lund eller i Stockholm så gäller samma förslag: se till att få en personlig tandläkare och en bra kontakt med mottagningen. Det kan vara guld värt att kontakten rullar på och att de känner till din munhälsa. På så vis får du kontinuerligt kallelser för koller och behandlingar. Det kan kännas dyrt för många men det du tjänar på att få behålla din goda hälsa kan helt klart vara värt det. Med en bra kontroll över dina tänder kan också tandläkaren förvarna dig om du har några framtida risker då de ofta kan se vilka vanor du har exempelvis. Läsk och juicer i för stor mängd kan exempelvis påverka emaljen och det är tandläkare väldigt bra på att påpeka. 

Det kan du göra hemma

Som en stor del i ditt arbete med god hälsa är det viktigt att du utesluter en hel del socker från din kost. Socker är inte bara en bidragande faktor till följdsjukdomar som fetma, inflammationer, diabetes och hjärtsjukdom, det kan även påverka dina tänder. Socker är en kolhydrat som fräter på dina tänder, du bör även vara försiktig med juicer och läsk, även sockerfria. Regelbunden tandborstning är såklart en viktig del i att slippa dålig munhälsa, borsta morgon kväll och använd gärna tandtråd.